L’escola pels més petits: nova frontera per la igualtat
Llegia a la premsa francesa el passat mes de gener que hi ha estudis contrastats que expliquen que a l’edat de tres anys un infant nascut en una família desafavorida ja ha escoltat trenta milions de paraules menys que un infant nascut en un ambient socialment més afortunat. La desigualtat social genera així desigualtat en l’accés als coneixements, que es veurà consolidada en desigualtat escolar. Es comprova així, també a Andorra, que abans d’arribar a l’ensenyament obligatori els nostres infants ja no són iguals de cara al futur.
El passat mes de gener la fundació progressista francesa Terra Nova va fer públic un informe titulat Et si la lutte contre les inégalités se jouait dans les crèches? Que exposa com l’èxit o el fracàs de tots els alumnes comença a plantejar-se en bona part abans de la institució escolar, en el moment del que a França han definit com la petite enfance.
És a dir, en l’estat preescolar a la qual els petits acuden a les llars d’infants.
L’informe assenyala, sobre la base dels ensenyaments de la recerca científica més recents, que les llars d’infants amb un fort component pedagògic –en les quals tots els moments del dia s’aprofiten per l’estimulació lingüística dels infants– poden tenir un impacte important sobre les possibilitats positives posteriors dels infants més desafavorits, amb uns beneficis considerables pels resultats escolars en lectura i en matemàtiques i, més enllà, per l’accés als estudis superiors i a una feina.
Aquest nou informe de la fundació francesa Terra Nova fa una crida per una mobilització pressupostària a favor dels més petits.
Es considera que l’etapa preescolar és una fase plenament identificada del sistema educatiu: és precisament en les primers anys de la vida que les intervencions públiques són més eficaces per lluitar contra les desigualtats futures.
És ben evident que l’acolliment en un establiment col·lectiu destinat als infants més petits és un servei molt important pels seus pares ja que els permet continuar la seva vida professional o bé reconstruir-la quan s’ha interromput o trencat.
Però aquest acolliment dels més petits és un servei essencial que es mereixen els nostre infants. És la primera etapa en el recorregut educatiu dels infants. Per això és molt important mantenir i, si es pot, reforçar la qualitat educativa de l’acolliment en les llars d’infants. Un treball eficaç en la defensa de la igualtat d’oportunitats a la base s’ha d’encarar mitjançant una garantia d’accés als establiments pels infants i, també, amb el reforçament dels continguts educatius d’aquella acollida dels més petits. L’educació és un repte permanent per a l’Estat. És, també, un dret fonamental de la persona que els poders públics han de garantir perquè és un factor fonamental per al progrés i el benestar social. Per això la gent de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) volem garantir una educació per a tothom que promogui l’equitat, la cohesió social i la ciutadania activa, crítica i responsable.
Per això convé, des dels primers anys de la vida, assegurar una educació inclusiva que garanteixi a la major part de l’alumnat la superació amb èxit de l’escolaritat obligatòria així com la seva posterior inserció sociolaboral.
EL PERIÒDIC D’ANDORRA – 5 FEB, 2014