El GRECO (Consell d’Europa) reclama a Andorra més fermesa en la lluita contra la corrupció

Marin MRCELA, President of the Group of States against Corruption (GRECO) of the Council of Europe 

El dia 18 d’octubre del 2013 el Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa (GRECO) va adoptar el seu rapport (informe) de conformitat sobre Andorra. El rapport fou publicat el 22 de novembre del 2013 i ha estat comentat pel ministre portaveu del Govern, en la seva roda de premsa setmanal, el dimecres passat dia 27 de novembre.

L’informe fa una valoració de les mesures adoptades per les autoritats d’Andorra per posar en pràctica les vint recomanacions que el GRECO va formular el mes de maig del 2011 en el seu “Rapport d’avaluació de Tercer Cicle sobre Andorra” que es dividia en dos temes. El primer feia referència a les incriminacions de la corrupció en la legislació andorrana i el segon tractava de la transparència del finançament dels partits polítics.

El Govern va presentar a Estrasburg un informe de situació el 30 de novembre del 2012 i va trametre unes informacions complementàries el 9 d’agost del 2013, entre les quals un projecte de llei sobre els partits polítics que ha estat elaborat pel grup parlamentari de DA.

El GRECO ha analitzat l’informe i les informacions complementàries trameses per les autoritats andorranes i ha aprovat l’informe, el 18 d’octubre del 2013. Un informe que és prou dur com per a merèixer l’atenció de les forces polítiques i de les institucions andorranes. Un informe que constata i declara que Andorra no ha pogut superar satisfactòriament l’avaluació.

Tradueixo del francès el primer paràgraf de les conclusions:

“… el GRECO conclou que Andorra ha posat en marxa, o tractat de manera satisfactòria, només tres de les vint recomanacions contingudes en elrapport d’Avaluació del Tercer Cicle. Dotze de les recomanacions restants s’han posat en aplicació de manera parcial i cinc recomanacions no s’han aplicat a dia d’avui.”

En relació a la transparència del finançament dels partits polítics el GRECO fa referència a un projecte de llei qualificada sobre els partits polítics que va preparar el grup parlamentari de DA l’estiu passat però manifesta que el nostre país ha d’intensificar “.. la reflexió sobre els punts pendents i els que semblen plantejar problemes, com per exemple la publicació dels noms dels “grans donadors” en el futur, que constitueix un element d’importància en la perspectiva de la transparència general del finançament polític.”

Malgrat l’endarreriment evident en l’acompliment el GRECO vol fer confiança a Andorra i afirma que “… malgrat un resultat globalment fluix, Andorra ha pogut demostrar que hi ha reformes substancials en marxa que permeten potencialment assolir un nivell suficient de conformitat a les recomanacions pendents en el decurs dels 18 pròxims mesos.”

Per això l’informe publicat el 22 de novembre del 2013 requereix el Principat d’Andorra perquè procedeixi “… a intensificar els seus esforços amb la finalitat de posar en marxa les recomanacions pendents.”

Amb la finalitat de comprovar si som mereixedors de la confiança manifestada el GRECO demana que se li presenti un informe sobre l’estat d’avançament de l’aplicació de les mesures pendents des d’ara fins el 30 d’abril del 2015 com a molt tard.

Podem trobar tot l’informe del GRECO a:

http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/evaluations/round3/GrecoRC3(2013)12_Andorra_FR.pdf

Després d’aquestes conclusions es fa molt i molt difícil entendre que el ministre portaveu del govern pogués afirmar el dimecres passat en la roda de premsa setmanal, com recollia el BonDia a la pàg. 7 del dijous 28 de novembre, que Andorra havia aprovat, encara que de manera justa, l’avaluació.

Si de vint recomanacions només se n’ha donat compliment a tres es poden buscar moltes excuses però difícilment es pot pretendre que s’ha superat l’avaluació.

JAUME BARTUMEU CASSANY

Diari BONDIA – 3 DES 2013